Senaste inläggen

Av Maria Bjuhr - 14 september 2016 09:15

Då var det dags, ny resa med "Reseklubben". Fyra kollegor som också hänger ihop privat, sparar pengar varje månad för att kunna dela ett gemensamt intresse; Att resa!


Vi tog kvällsflyget till Paris en onsdag i mitten av september. Vi landade på Charles de Gaulle-flygplatsen och tog tåget in till city. Det var 30 grader varmt i Paris och även om det var kväll så var det kvavt och varmt. Vi rullade våra resväskor på tåget och rullade av dem vid stationen Gare de Nord, rullade vidare några hundra meter till stationen Gare d'Est - det billiga hotell vi hittat låg precis bredvid! Fyrabäddsrummet i det enkla hotellet låg på våning sju. Självklart var hissen trasig och vi släpade våra tunga resväskor upp för spiraltrapporna i värmen. Många fnitterstopp och flåsstopp senare fick vi vårt rum. Man kan tro att detta, den obefintliga ac:n och den opålitliga toaletten skulle kunna grusa vår vistelse, men icke! När vi slog upp fönstret så är det första vi ser Eiffeltornet, Triumfbågen och Sacre Coeur! Magnifikt! Lägg sedan till middag på gatan vid kvarterskrogen och iskall champagne till det och vi förstod att det här kommer ju att bli något speciellt!


Tidig morgon och vi tog tåget till Èpernay i distriktet Champagne ca 1 timme och 20 minuter. I byn Èpernay var det sparsamt med folk och vi rullade våra väskor till vårt boende som låg rätt mitt i. Det var tidigt på morgonen men vi fick ändå checka in och gav oss sedan ut på upptäcksfärd. Efter att ha rekat bland vinhusen på Avenue de Champagne så åt vi fantastiska musslor till lunch - sa jag att vi drack champagne till? En rundvandring på det gigantiska och exklusiva vinhuset "Moët et Chandon" lärde oss det mesta om champagnetillverkning och vi tog även en rundtur i deras enorma källare Vi fick också vet en del om Dom Perignon och historien kring den ädla drycket champagne. Självklart ingick smakprov också i denna tur.

   

Regnet öste ner och vår plan och att cykla ut på landsbygden ersattes av att raskt promenera på Avenue de Champagne och smaka på de olka vinhusens champagne... Vi lyckades även nosa upp någon klädbutik i byn och gjorde affärer även där.


På kvällen hade vi bokat bord på en fin restaurang (med stjärna i Guide Michelin) "La Cave á Champagne" - champangegrottan. En från utsidan helt anspråkslös lokal innehöll en fantastisk upplevelse för gommen och sinnet! Champagne, ostron, pilgrimsmusslor, tryffel osv. En mycket välkomponerad gourmetmeny, där olika typer av champagne serverades till.


Efter en god natts sömn vaknade vi till strålande solsken och vi tog våra hyrcyklar och rullade ut ur byn och längs landsvägarna i Champagne. Vi hade läst om några vinhus som låg i småbyar på lagom avstånd och när vi cyklade dit genom enorma vinodlingar med såväl kända och okända namn så blev vi ju sugna på ett glas iskall champagne och stannade vid ett litet torg i en by och tog ett glas. Vi köpte också med oss baguetter hos bagaren, ostar, grönsaker och charketurier hos torghandlaren och så cyklade vidare. Mitt i "Bollingers" vinodling stannade vi cyklarna, bredde ut en filt och satte oss i solen för att äta lunch. Ett ögonblick i livet som åtminstone jag kommer att minnas länge...

             

Skörden hade just börjat när vi var där och de flesta ortsbor bidrar i produktionen, så det var rätt folktomt på många vinhus. Men ett favoritvinhus som även levererat dryck till Nobelfesten för några år sedan besökte vi och där fick vi prova flera av deras champagner. Eftersom provning ofta är gratis så vill man ju gärna köpa någon flaska med sig hem...


På lördagen åkte vi tåg tillbaka till Paris och checkade in på vårt "nya" hotell i latinokvarteren, sen tog vi tunnelbanan ut till ett stort shoppingcenter utanför stan. Vi tokshoppade på Primark, C&A och andra butiker så hårt att vi glömde bort att äta lunch. När klockan plötsligt var 16:50 och vi insåg det, var vi så trötta och lätt irriterade att den där pizzan och ölen till slank ner på rekordtid och helt i tystnad...


På söndagen reste vi hem. Men för att maxa vår semestertripp så åkte vi tidigt på morgonen till Notre Dame, åt en fransk frukost bestående av nybakta krispiga croissanter med choklad på, crêpes samt svart starkt kaffe. Vi åt och njöt på caféet som låg vid kanten av Seine och sen matade vi på med alla sevärdheter. Note Dame - check! Triumfbåden - check! Champs Elysée - check! Montmartre - check! Eiffeltornet - check! Sacre Coeur - check!


Paris är galet stort och lite svårt att bemästra på kort tid, men ett tunnelbanekort löser allt på ett effektivt sätt.


Topp 5 Champagne:

1. Den ädla drycken champagne såklart! Välj gärna de lite mindre vinhusen, billigare, bättre service, familjär atmosfär.

2. Èpernay, att utgå därifrån är klockrent. Man kan välja att promenera några hundra meter och ändå hitta många fina vinhus, eller åka iväg till de ännu mindre byarna runt om...

3. Landsbygden. Cykla! Sätt er i naturen och njut!

4. La Cave á Champagne - Restaurang väl värd att lägga in slant på!

5. Tågresor, snabba fräscha tåg som gör att med lite planering man kan hinna med mycket på lite tid.


Och jag måste ju också lägga till att efter en ytterst ovetenskaplig men omfattande utprovning av ett större antal champagnemärken så är min favorit "Charles Mignon"!!!

 

Vi reste onsdag kväll till söndag kväll. Lagom tyckte jag, lite intensivt tyckte någon annan. Att flyga till Paris är billigt. Att bo i Paris är dyrt. Tågresor/tunnelbaneresor är rätt dyrt, men mat och dryck har överkomliga priser. Skulle absolut åka tillbaka till Champagne, men det får bli ett annat år...


/Maria

Av Maria Bjuhr - 5 augusti 2016 09:00

I början av augusti tog vi nattåget upp till Kiruna. Vi, tillsammans med ett annat par, skulle gå Fjällräven Classic 2016. Anmälan gjordes redan året innan och träning i form av promenader, styrketräning, löpning och vandring med tyngder i ryggsäck gjorde att vi var väl förberedda. Min ryggsäck var packad med uppblåsbart liggunderlag (ovärderligt), varm sovsäck, extra ombyte samt varma kläder. Jag fick också lägga i gasolkök och torrmat, som ingår i anmälningsavgiften och som vi hämtade upp innan starten avgick.


Tåget till Kiruna var försenat och vi fick skynda oss packa in maten samt bussas till Nikkaloukta och startfållan. Vi kom iväg några minuter efter utsatt tid och självklart började det regna just då.


Fyra glada och förväntansfulla välkitade vandrare med stavar i nävarna travade iväg längs spångar och stenklädda stigar, uppför, uppför och nerför, nerför. Genom bäckar, över forsar. Storslagna landskap, berg och dalar. Förbi det mäktiga Kebnekajse och genom samernas stora renområden.

 

Vi tältade, lagade torrmat och drack vårt medhavda vin. Vi sov en del, och vilade en kort stund varje timme (av med skor och byte av sockor). Men framför allt gick vi. Gick och gick och gick... Tung 16-17 kilos ryggsäck gör vandringen något annorlunda än de powerwalks man ofta gör på hemmaplan. Ca 45.000 steg per dag. Uppför leriga stigar med gott om lösa stenar, vilket innebär att man alltid måste ha blicken i backen och balansera varje steg.

 

Vår vandring gick ungefär enligt plan de första två dagarna. Lite tungt var det att det var så blött och halt på stenar, spångar och lerigt i alla leder. Men min kompanjon började få ont i höftled och fotleder och till slut gick det inte att gå längre. Man kan inte gå 45.000 steg per dag med den tyngden på ryggen i flera dagar om man har ont. Det går inte. Han avbröt vandringen och jag valde att göra det även jag.


Det finns ju inte några bilvägar på kalfjället, så det blev helikopter tillbaka till Nikkaloukta för oss. Vi tog oss sedan till Kiruna och slog upp tältet på campingen där (och regnet fortsatte falla)... Vi torkade upp vårt tält i servicebyggnaden på campingen, duschade och åt torrmat, sen tog vi tåget till Abisko. Vi ville ju även ta emot våra kompisar i målfållan där. Vi tältade även där en natt vid turiststationen.

 

Vi hejade och hurrade in våra kompisar i mål, käkade lunch och tog sedan nattåget hem igen. Norrland är stooooort. Efter ett antal timmar på tåget så blev vi hungriga och hade på nåt sätt fått nog av renskav som serverades på tåget. Vi ringde då en pizzeria i Gällivare och bad dem att få pizzan utkörd och avlämnad på perrongen exakt kl 19:26. Det fixade de såklart och då satt vi där i vår enskilda kupé, men nybakad pizza uppslicad och klar, en öl till det och bara njöööööööööt..... Vissa saker är så värda! Det tog många, många timmar för oss att ta oss hem och då bor vi ju ändå i södra norrland!? 


Häftig resa, men otrolig natur. Fjällräven Classic vill jag gärna ha revansch på och Abisko kommer jag definitvt att åka tll igen. Har man inte sett vår storslagna fjällvärld, så har man inte sett Sverige. Men nästa resa blir ett helt annat resmål, åt andra hållet och med helt annat innehåll.


/Maria

Av Maria Bjuhr - 28 juni 2016 11:02

Efter många inlägg i bloggen om vår USA-resa så måste jag göra en liten sammanfattning om själva bilandet.


Flyg till San Franciso. Smidigt och bra till Oakland Airport. Bilen hämtade vi på Avis först när vi lämnade San Francisco dag 4. Ingen mening att ha bil där, tyckte vi. Gångavstånd till det mesta, andra kommunkationer finns om man behöver. Vi valde ett hotell vid Union Square, nära till allt och därmed också uthämtningsstället för Avis. En Ford Expedition inkl GPS blev det.


Söderut längs Highway 1 for vi ca 20 mil första dagen. Sagolikt vackert. Söderut ger bäst sikt och är därmed förenat med den kittlande känsla som vi kände så många gånger på denna resa. Andra stopp "Carmel".

 

Dag 5:Vidare längs Highway 1 längs hissnande landskap. Andra stopp Lompoc. Enbart av praktisk anledning.


Dag 6: Vidare förbi Santa Barbara och "i kanten av" Los Angeles söderut på motorvägen med galen trafik, mot San Diego. 4 nätter stannade vi där.


Dag 7: Från San Diego längs en fantatisk sträcka österut parallellt med mexikanska gränsen. Så läcker naturupplevelse! Trafiken var sparsam. Brunchstopp i Yuma och sedan vidare rakt norrut mot Las Vegas. Ca 70 mil denna dag innan vi nådde Las Vegas. 8-9 timmar totalt inkl stopp. 3 nätter där (hade kunnat spara in en natt där faktiskt).


Dag 12: Mot Los Angeles igen från Las Vegas. Häftig natur även här och trafiken tilltar. Tuffaste körningen, men med GPS och en hjälpreda i framsätet så är det enkelt! 3 nätter i LA (hade gärna lagt någon mer natt där). Flyg hem från LA.

 

 


Så. Topp 5 bila i USA:

5. Ta det lugnt. Även om trafiken är massiv i storstäderna, så är tempot ganska lugnt. Stanna ofta och fota. Välj avstickare för lunch och toabesök, ta tid på dig.

4. Gör en spellista på Spotify med amerikansk musik, gärna countrymusik. På med bas, höj volymen...

3. Kylbag. Köp en kylbag, fyll med is (finns gratis på alla hotell). Ladda med vatten, frukt och mellis!

2. GPS. I storstäderna är du lost utan en! Vår var integerad i bilen och klockren! Inte en enda felkörning. Effektiv. Välj vackra vägar. Inte bara effektiva och snabba. Vår GPS gav flera förslag, mycket bra.

1. Bra bil. En stor, lättpackad (man ska ju ur och i med grejerna hela tiden) och bekväm bil med lite muskler under huven underlättar och gör det roligare och effektivare. Automat såklart.

 

Att bila är ju ett fantastiskt sätt att semestra. Bestäm gärna innan ungefär hur många timmar i bil ni "står ut med" så funkar det toppen för både vuxna och barn. Ta med nåt att äta och dricka i bilen, men planera gärna toabesöken då det kan ta tid på motorvägen kring storstäderna.


Jag skulle gärna åka tillbaka till USA, men nästa gång vill jag testa något annat område. Kanske Texas, Florida eller nåt annat? Det finns ju mycket att välja på.


Men nästa semester blir någt helt annat. Utan fordon och bekvämligheter. Vi ses...

  

/Maria

Av Maria Bjuhr - 28 juni 2016 10:23

Då tog vi och boardade vår Ford Expedition med extra allt och drog västerut. På väg till vår slutdestination på denna resa så nämnde någon av barnen att det vore ju "mysigt om vi kunde tälta någonstans i sommar. Äta korv och fiska lite". Det är då, när man befinner sig i en mullrande "lyxbil" någonstans mellan Las Vegas och Los Angeles i USA, som man får lite perspektiv på barns sätt att förhålla sig till saker och platser. Självklart ska vi åka och tälta utanför Tierp! Och det är klart att vi ska grilla korv och fiska där... Men nu ska vi göra klar denna resa först.


I Los Angeles hade vi bokat ett motell i Hollywood. Nära de aktiviteter som vi valt ut, för det är ju verkligen så at tman måste välja ut. Det finns inte en sportkepa att man skulle hinna med allt man vill. Vi hade, långt innan vi påbörjade resan, gjort en bruttolista och sedan fick vi, tillsammans vuxna och barn, önska och välja vilket vi helst ville uppleva.

 

Mycket fint boende på Sunset Boulevard, med perfekt läge för oss. (Och mitt emot en sko-outlet! Och det var faktiskt inte planerat). Poolhäng för några, AC på rummet och fotboll för några. På kvällen åt vi på Hard Rock Café och strosade längs "Walk of Fame".


Vi gjorde Universal Studios en dag. Ganska lagom med folk där, ingen trängsel och inga mastodontköer till mat t ex. Vi hade köpt "Front-line-pass", värt varenda krona. Då har du möjlighet att gå direkt till varje åkattraktion och varje show, förbi ringlade köer - bara det! Det sparade oss ca 30-60 minuter per attraktion. Och då var det ändå inte mycket folk. Vi han åka allt och se allt på en dag. Lätt!

 

På stranden och piren i Santa Monica hängde vi en dag. Käkade räkor hos Bubba Gump och badade i Stilla Havet. Några kändisars hus i Beverly Hills besökte vi och fotade, men de flesta hade höga häckar eller plank, så det var inte mycket till insyn direkt... Det är som på film. Eller som en fantasi. det är verkligen så.

 

Topp 5 Los Angeles:

5. Känslan. Bara känslan av att vara i LA, hänga i Hollywood, Beverly Hills och hänga på stränderna som man bara sett på film... 

4. Alla sportbilar. Övriga familjemedlemmar var i extas!!!

3. Santa Monica beach. Låååååång strand med vanligt folk. Toppas av piren med restauranger, krimskrams och en nöjespark!

2. Universal Studios. Lätt värt! Mumien och Harry Potter var bäst och självklart minitåget med guidning i filmhistorien inkl 4D-upplevelser av t ex King Kong och Fast & Furious.

1. Hollywood! Vägar kantade av palmer, höga glashus, sportbilar och blingbling... Helt surrealistiskt!


Det känns som om vi sett en pytteliten del av LA och jag vill gärna ser mer... Men nu var det dags att avsluta resan, ta flyget hem. Även flygplatsen var enorm. Vi flög från gate 156 och inte vet jag hur många det finns... Norwegians Dreamliner är ju fantastisk på många sätt och efter 9 timmar och 23 minuter var vi hemma på Arlanda igen. Smidigt och snyggt!


/Maria



Av Maria Bjuhr - 28 juni 2016 09:01

Oj, vilken bildag! Ca 70 mil blev det denna dag. Från San Diego, längs mexikanska gränsen fick vi njuta av grönskande kullar, stenrösen, karga berg, sanddynor och kaktusar. Vilken natur!


Vi körde längs gränsen och stannade i Yuma, Arizona (världens soligaste plats, där solen skiner i snitt 11 timmar om dygnet). Det var riktigt hett, någonstans strax över 35 grader och ett par familjemedlemmar pustade... I Yuma åt vi en rejäl brunch på Denny's och sedan tog vi motorvägen rakt norrut mot Las Vegas. Det gäller att vara tankad, pinkad och klar är man åker den sträckan, det fanns inte mycket att stanna vid efter vägen. Raksträckorna avlöste varandra. Sand och åter sand efter vägrenen. Kaktusar. Berg. Sol och hetta. Ödsligt. Coolt som bara den...

 

Väl framme i Las Vegas, Nevada så såg vi vårt hotell på lång väg. "Stratosphere" med sitt drygt 350 m höga torn visade vägen in i staden. Hotellentrén var enorm! Hotellet var enormt! Det visade sig senare att allt var enormt i Las Vegas! Billigt att bo i Las Vegas om man är där på vardagarna, vi betalade oförskämt lite för 3 nätter. 

NHL-final och burgare framför TV:n fick avsluta första dagen i Las Vegas.

 

Takpoolen på våning 8 lockade mer än "vuxen-takpoolen" på våning 24 på hotellet. Halva familjen badade och busade i poolen som var riktigt svalkande. Halva familjen pustade ut på rummet (i AC:n) till fotbolls-EM. Shopping på en outlet hanns med även här och ett besök på Fremont Street, downtown med färd i zipline över gågatan.

 

På eftermiddagen blev vi hämtade av en blank, svart limousine vid hotellet. Vi kördes till flygplatsen där en helikopter väntade på oss. Helikoptern lyfte över Las Vegas och över bergen österut med sikte på Grand Canyon! Det här är ju ett av de häftigaste saker jag upplevt. Efter ca 40 minuters flygfärd över berg och dalar, Lake Mead med hooverdam och så landade vi nere i kanjonen. Där dukades picknick med champagne, smörgås och lite annat tilltugg fram. Vi sa inte mycket - vi åt, skålade och hänfördes av naturen. Röda, karga bergsväggar, blå himmel, sol som var på väg ner, Coloradofloden som strömmar förbi...  I solnedgången flög vi tillbaka till staden och naturen var, om möjligt, än mer magisk! Solen lade sitt guldgula sken över de röda bergen. Kameran och telefonen smattrade oavbrutet, men som ofta så går det ju inte att fånga på bild...

 

 

Väl i Las Vegas så började mörkret lägga sig och därmed vaknade staden. Hettan avtog, stripen slog igång sina neonljus, ljushower och folk började samlas... Vi flög in över den fräsande stripen och fick en guidning även kring hotellen och aktiviteterna där. Istället för att ta limousinen tillbaka till hotellet, så valde vi att hoppa av på Stripen för att få känna kvällsstämningen där.

 

Topp 5 Las Vegas:

5. Outletshopping. Ja, det är ju bara så. Helt fantastik shopping. Märkeskläder till H&M-priser. Me like.

4. Hotellen. Gillar ju normalt inte stora hotellkomplex, opersonliga schabrak med massor av rum och tusentals gäster och här dessutom med en groteskt casino som del. Men, är det någonstans man ska bo på ett sånt ställe, så här det här i Las Vegas.

3. Naturen kring Las Vegas. Bergsmassiven i öknen. Se till att du får utsikt över staden. Stratosphere är ett tips att bege sig till, även om man inte vill bo där.

2. Stripen. Som i en film... Ljus, ljud, dofter, synintryck. Extra allt!

1. Grand Cayon. Om man ska lägga pengarna på någonting, så lägg dem på en helikoptertur! Du kommer aldrig att ångra dig! Lovar.


Las Vegas är en vuxenstad och en kvällsstad. Ett par nätter räcker, tycker vi, för att hinna se det väsentliga i staden.


Då far vi vidare västerut!


/Maria



Av Maria Bjuhr - 28 juni 2016 08:37

Med start norr om Los Angeles, genom Los Angeles och söderut mot San Diego åkte vi dag 6. Sträckan var inte lång, men den tog sin lilla tid eftersom trafiken i LA är något helt enastående massiv! Ganska behagligt tempo och alla bilister är ödmjuka, men de 6-filiga motorvägarna kräver en viss koncentration. Utan GPS i bilen hade vi inte varit hemma än...


San Diego är som stad ganska speciell. Vi bodde i norra kanten av staden, på Shelter Island mitt i en småbåtshamn/marina. Hotellet lånade gratis ut cyklar och vi for längs de välordnade cykelfilerna längs havet och tittade på småbåtar, stora båtar, yachter, skepp, ubåtar och hangarfartyg. Vi upplevde också att militären tog stor plats i staden, med sin stora flotta och sina marinsoldater som man såg joggandes och marscherandes lite här och var.

 

San Diego ligger väldigt nära mexikanska gränsen och det märker man på flera sätt. Maten är väldigt influerad av Mexico och samtidigt finns gott om läckerheter från havet. Flera dagar åt vi på mexikanska små bodegor i närheten av vårt boende och flera dagar åt vi krabba, hummer och räkor i hamnområdet. Slurp!


När vi planerade resan hade vi bestämt att vi skulle vara i San Diego i 5 dagar. Där skulle vi passa på att ha lite badsemester och koppla av från bilåkandet lite grand. Hotellet bjöd på pooler och fantastiska omgivningar och där tillbringade vi en hel del tid. Det kändes också som om det var lågsäsong och vi var ganska ensamma i poolområdet.

 

Topp 5 San Diego:

5. SeaWorld. Roligt och lärorikt. Våra barn är ju väldigt intresserade av fiske och det här var spännande, på många sätt. Klappa en Rocka, se delfiner, späckhuggare, hajar och samtidigt åka karusell.

4. Shelter Island. Lugnt område med flera fina hotell. Välordnat för cykelturer, träningsrundor och kvällspromenader.

3. Mexikanska köket. Gott med tacos, burritos, quesadillas osv. (Margaritas också för den delen).

2. Surfparadis. Vi surfade inte, men det såg riktigt häftigt ut. Många bilar med brädor på taket, många brädaffärer, surfklädbutiker osv. Det kändes som om det var meningen att man skulle surfa.

1. Outlet-shopping. Jag vet att det finns liknande i många andra städer, men just denna outlet låt precis vid mexikanska gränsen, man visste knappt vilken sida man var på...

 

Det finns mycket kvar av San Diego att se, men nu lämnar vi staden för att följa mexikanska gränsen österut...


/Maria

Av Maria Bjuhr - 19 juni 2016 20:34

Det här kan blir mitt kortaste inlägg. Ett motell på lagomt avstånd. Billigt. 500 kr för en natt. Pool. Gratis parkering. Tvättomat. Låg mitt i en vägkorsning. Ytterst veksamt klientel. Såg att det även låg ett fängelse precis bakom. Vi stannad inte längre än vi behövde.

 


Vidare på Highway 1 - mot San Diego!


/Maria

Av Maria Bjuhr - 19 juni 2016 20:18

Första etappen. Från San Francisco, ca 20 mil längs Highway 1. Hissnande utsikt, branta stup, krokiga vägar och frodigt grönt kombinerad med ljusbeige sand och djupblått hav... Många kamerastopp blir det och ännu fler foton genom den från början ganska rena vindrutan på bilen.


Vi hyrde en stuga i kanten av Carmel och fick lite lugn och ro efter några storstadsnätter i San Francisco. Det blev myspys utanför stugan med bubbel och lite musik och barnen badade i poolen som fanns i området. Vi köpte pizzaslicar och satt i sängarna och åt middag! :-) Mysigt, det också...

 

Morgonträning i backarna i Carmel och sen en rundtur i byn och vi fick personlig visning av en äldre parant dam, som helt sonika hoppade in i vår bil och guidade oss kring grannskapet, t ex Clint Eastwoods fastighet med restaurang etc. Clintan har ju förresten varit borgmästare i stan och rör sig obehindrat där...


Kort visit tyvär, men nu drar vi vidare längs Highway 1...


/Maria

Ovido - Quiz & Flashcards