Direktlänk till inlägg 5 augusti 2016

Nikkaloukta - Abisko, Lappland Sverige

Av Maria Bjuhr - 5 augusti 2016 09:00

I början av augusti tog vi nattåget upp till Kiruna. Vi, tillsammans med ett annat par, skulle gå Fjällräven Classic 2016. Anmälan gjordes redan året innan och träning i form av promenader, styrketräning, löpning och vandring med tyngder i ryggsäck gjorde att vi var väl förberedda. Min ryggsäck var packad med uppblåsbart liggunderlag (ovärderligt), varm sovsäck, extra ombyte samt varma kläder. Jag fick också lägga i gasolkök och torrmat, som ingår i anmälningsavgiften och som vi hämtade upp innan starten avgick.


Tåget till Kiruna var försenat och vi fick skynda oss packa in maten samt bussas till Nikkaloukta och startfållan. Vi kom iväg några minuter efter utsatt tid och självklart började det regna just då.


Fyra glada och förväntansfulla välkitade vandrare med stavar i nävarna travade iväg längs spångar och stenklädda stigar, uppför, uppför och nerför, nerför. Genom bäckar, över forsar. Storslagna landskap, berg och dalar. Förbi det mäktiga Kebnekajse och genom samernas stora renområden.

 

Vi tältade, lagade torrmat och drack vårt medhavda vin. Vi sov en del, och vilade en kort stund varje timme (av med skor och byte av sockor). Men framför allt gick vi. Gick och gick och gick... Tung 16-17 kilos ryggsäck gör vandringen något annorlunda än de powerwalks man ofta gör på hemmaplan. Ca 45.000 steg per dag. Uppför leriga stigar med gott om lösa stenar, vilket innebär att man alltid måste ha blicken i backen och balansera varje steg.

 

Vår vandring gick ungefär enligt plan de första två dagarna. Lite tungt var det att det var så blött och halt på stenar, spångar och lerigt i alla leder. Men min kompanjon började få ont i höftled och fotleder och till slut gick det inte att gå längre. Man kan inte gå 45.000 steg per dag med den tyngden på ryggen i flera dagar om man har ont. Det går inte. Han avbröt vandringen och jag valde att göra det även jag.


Det finns ju inte några bilvägar på kalfjället, så det blev helikopter tillbaka till Nikkaloukta för oss. Vi tog oss sedan till Kiruna och slog upp tältet på campingen där (och regnet fortsatte falla)... Vi torkade upp vårt tält i servicebyggnaden på campingen, duschade och åt torrmat, sen tog vi tåget till Abisko. Vi ville ju även ta emot våra kompisar i målfållan där. Vi tältade även där en natt vid turiststationen.

 

Vi hejade och hurrade in våra kompisar i mål, käkade lunch och tog sedan nattåget hem igen. Norrland är stooooort. Efter ett antal timmar på tåget så blev vi hungriga och hade på nåt sätt fått nog av renskav som serverades på tåget. Vi ringde då en pizzeria i Gällivare och bad dem att få pizzan utkörd och avlämnad på perrongen exakt kl 19:26. Det fixade de såklart och då satt vi där i vår enskilda kupé, men nybakad pizza uppslicad och klar, en öl till det och bara njöööööööööt..... Vissa saker är så värda! Det tog många, många timmar för oss att ta oss hem och då bor vi ju ändå i södra norrland!? 


Häftig resa, men otrolig natur. Fjällräven Classic vill jag gärna ha revansch på och Abisko kommer jag definitvt att åka tll igen. Har man inte sett vår storslagna fjällvärld, så har man inte sett Sverige. Men nästa resa blir ett helt annat resmål, åt andra hållet och med helt annat innehåll.


/Maria

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria Bjuhr - 28 juli 2018 15:25

Det finns avlägsna exotiska resmål som ofta lockar och så finns det närliggande pärlor som denna. Som verkligen fick mig helt stum.   Inpackad familj, tält, sovsäckar, kylbagar, gasolkök, fiskespön etc så gav vi oss iväg mot Norge!   Vi övern...

Av Maria Bjuhr - 17 maj 2018 18:04

Italien är mitt absoluta favoritland och nu var det dags igen. En långweekend på Amalfikusten som vi planerat och längtat efter länge. 6 vuxna med samma passion; mat, vin och äventyr! Från Arlanda tog vi morgonflyget till Rom, med Leonardo Express (...

Av Maria Bjuhr - 19 oktober 2017 20:13

Två veckor på hemmaplan, sen bar det iväg igen! Till Nice, Frankrike och så med buss till San Remo i Italien.    Ett gäng kollegor som åkte en tidig morgon/natt och som kom fram till det anrika hotellet precis till lunch. Varmt och skönt - så på ...

Av Maria Bjuhr - 21 september 2017 16:45

Då var det dags för tjejjuntan att ta sig an ett nytt resmål. 12 snygga, schyssta, slutkörda, semestersuktande och snart solbrända Siciliennyfikna Sessor på resa igen, två år sen sist...   Obligatorisk Prosecco på Arlandaparkeringen för att mark...

Av Maria Bjuhr - 21 september 2017 16:23

Ja, vi hade ju bestämt att vi skulle åka till fjordarna i Norge. Till Geiranger, Trollstigen och Stryn. Så blev det inte, det blev Åland.   Vädret var extremrisigt och vi vill gärna göra Norgeresan så vi åtminstone ser bergen och fjordarna som vi...

Skapa flashcards